Sadece abdestle namaz kılınır mı?
İmam Şafii’ye göre, özürlü bir kimse, bir namaz vakti içinde kıldığı her farz namaz için ayrı ayrı abdest almalıdır. Çünkü abdesti, namaz bitince sona erer. Bu abdestle istediği kadar efdal namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/282).
Bozulmayan abdestle namaz kılınır mı?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimsesi olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Sabah alınan abdestle öğle namazı kılınır mı?
Engelli bir kimse, güneş doğduktan sonra alacağı abdestte abdestini bozacak başka bir durum bulunmadıkça, cuma namazı da dâhil olmak üzere öğle vaktine kadar dilediği bütün namazları kılabilir; çünkü vakit henüz çıkmamıştır (Merğinânî, el-Hidaye, 1/34; Kâsânî, Bedâî’, 1/29).
Sadece abdestin farzlarıyla namaz kılınır mı?
Dolayısıyla abdestin geçerli olması için abdestin farzlarını yerine getirmek yeterlidir. Ancak sünnetler, sadece farzlarda ortaya çıkabilecek eksiklikleri gidermekle kalmaz, aynı zamanda alınacak sevabı da artırır. Bu bakımdan abdestte sünneti bilinçli olarak terk etmek mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104).
Tek abdestle 5 vakit namaz kılınır mı?
Bu nedenle abdest, günlük hayatın her alanında uygulanan ve ibadetin kalitesini artıran İslam’da önemli bir adımdır. Ancak, tüm günlük ibadetleri sabah abdestiyle yapabilirsiniz.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse, erkekler gibi abdest almaları gerekir.
Gaz tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Şüpheli abdest ile namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Cenabetken namaz kılsam ne olur?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Her vakit namaz için abdest almak gerekir mi?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdesti tekrar almanın sünnet olmadığına hükmetti.
Diş çektirdim kanama durmuyor abdest olur mu?
1.1.2 Dişi çekilen bir kimsenin ağzından kan gelirse ve çıkan kan tükürüğünde garip görünürse, abdesti bozulur.
Hanefi mezhebine göre bir abdestle kaç namaz kılınır?
Kâsânî, Bedâî’, 1/28, 29; Merghinani, el-Hidaye, 1/34). Hanefi mezhebine göre bu gibi kimseler her vakitte abdest alarak namazlarını kılarlar. Bu abdestle vakit içinde diledikleri kadar farz veya nafile namaz kılabilir (bk.
Namazda yanlışlıkla osurmak namazı bozar mı?
Ancak bütün müçtehitlere göre abdesti bozan bir durumla karşılaşılırsa, mesela idrar veya gaz çıkarsa ve kalabalıktan dolayı abdesthaneye gitmeye fırsat bulunamazsa, oturup namazın bitmesini bekler veya başka ibadetlerle meşgul olmamaya dikkat çekmemek için hiçbir şey olmamış gibi davranır.
Hafif tuvalet varken namaz kılınır mı?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
Abdest sadece namaz için midir?
Kur’an-ı Kerim’de, namaz kılınmadığı takdirde abdest alınması emredilmiş (Maide 7/6); başka hiçbir şey için abdest alınması emredilmemiştir. Abdestin şartı namaz olduğundan, bu şart sağlanmadığı takdirde başka hiçbir şey için abdest alınmasına gerek olmadığı söylenmiştir.
Taharet yapılmazsa ne olur?
Ayrıca abdestin usulüne uygun yapılmaması ve geride kalan idrarın elbiseye sızarak belli bir miktara (avuç içi kadar bir alana) ulaşması halinde namazın sıhhati bozulur (Mevsılî, el-İhtiyar, 1/31).
Gusülsüz namaz kılsam ne olur?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Teyemmüm ile kaç vakit namaz kılınır?
Malikilere göre farz ve nafile namazları kılarken önce farzı kılmak gerekir; Şafiilere göre böyle bir sınırlama yoktur. Hanbelilere göre teyemmüm eden kimse vakit geçirmediği sürece kaza namazlarını, kaza namazlarını ve vakit namazlarını kılabilir.